Friday 15 April 2016

သံပရာသီးဟင္းရည္ဆဲြေခၚသြားေသာ အတိတ္

ရာသီဥတုုက ပူမလိုုလိုုနဲ႔ မပူတဲ့ေန႔လိုု႔ ဆိုုရမယ္။ အပူခ်ိန္ ၂၇ ဒီဂရီဆိုုေပမယ့္ ေလတိုုက္ေနတာေၾကာင့္ ပူသလိုု မထင္ရ။ 
ဒီလိုုအခ်ိန္မွာ ျမန္မာသၾကၤန္အခ်ိန္အခါနဲ႔ တုုိက္ဆိုုင္ေနျပန္တယ္။ ေဖ့ဆ့ဘုုတ္လူမႈကြန္ရက္ေပၚ တက္လာတဲ့ အနယ္နယ္အရပ္ရပ္က သၾကၤန္ပဲြက်င္းပျဖစ္ေနပံုုေတြကိုု ျမင္ေတြ႕ရတာက ကိုုယ္ဇာတိေျမကိုု လြမ္းစရာ။သတိရစရာေတြထဲမွာမွ ဒီေန႔ တခုုတ္တရ သတိရေနမိတာက ငယ္ငယ္တုုန္းက အေမလုုပ္ေပးတတ္ခဲ့တဲ့ သံပုုရာသီးဟင္းရည္ကိုပါပဲ။ 
သံပုုရာသီးကိုု သူမ်ားဆီက ဝယ္စရာမလိုု။ ကိုုယ့္ျခံထြက္အသီးတစ္မ်ဳိးပါပဲ။ ရမ္းျဗဲ၊ေလးေတာင္ရခုုိင္ေဒသိယစကားမွာ "ဆီးသံပုုရာ" (ေဆးသံပုုရာ) လိုု႔ ေခၚၾကေလရဲ႕။ ေဆးဖက္ဝင္တယ္လိုု႔ ဆိုုပါတယ္။ အဂၤလိပ္ေတြမွာေတာ့ Lime လိုု႔ပဲ ေခၚတာေတြ႕ရရဲ႕။ 
သံပုုရာသီးဟင္းရည္ကိုု ထမင္း၊ ဟင္းနဲ႔ တြဲျပီး ဟင္းခ်ဳိသေဘာမ်ဳိး ေသာက္ရတာပါ။ ျပဳလုုပ္ပံုုက သံပရာသီးတစ္လံုုးကိုု ထက္ျခမ္းခဲြ၊ ဇလံုုတစ္ခုုထဲ ေရလိုုသေလာက္ထည့္၊ ဆား၊ ငါးပိအတန္အသင့္ကိုု ဒီေရထဲမွာ ေဖ်ာ္ထည့္၊ ၾကက္သြန္တစ္ျခမ္းကိုု ခပ္ပါးပါး လွီးျပီး ဒီထဲထည့္၊ ျပီးရင္ ငရုုပ္သီးတစ္လံုုးကိုု ဒီထဲ ခ်ဳိးထည့္၊ သံပရာသီးကိုု ဒီထဲအရည္ညွစ္ထည့္ျပီး သမေအာင္ ေမႊလိုုက္ရင္ ထမင္းနဲ႔ ေသာက္စားလိုု႔ရပါျပီ။

အေျခခံလူတန္းစားထဲမွာပါတဲ့ မိမိတိုု႔ မိသားစုုအတြက္ေတာ့ အဖိုုးအခနည္းတဲ့ ျခံထြက္ဟင္းအမယ္တစ္မ်ဳိးပါပဲ။ ဒီအဖိုုးအခနည္းတဲ့ ျခံထြက္ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြကိုု ႏွစ္ျခိဳက္စြာ စားေသာက္တတ္ေအာင္ အေမက အလိမၼာနဲ႔ သင္ေပးခဲ့တယ္လိုု႔ ဆိုုရမလားပဲ။ ျခံထြက္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြျဖစ္တဲ့ ခ်ဥ္ေပါင္၊ ရံုုးပတီသီး (ေဒသအေခၚ "ေကာင္းကင္ေမွ်ာ္သီး" သိုု႔မဟုုတ္ "ဟင္းရွားသီး")၊ ပဲသီး၊ ေရႊဖရံုုသီး၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီးေတြကိုု ေရာင္းတန္ေရာင္း၊ စားတန္စားရေလရဲ႕။ ကၽြန္ေတာ့္အၾကိဳက္ဆံုုးကေတာ့ သံပုုရာသီးဟင္းရည္ပါ။ ခ်ဥ္ခ်ဥ္ေလးနဲ႔ ထမင္းျမိန္ေစတဲ့ ဟင္းေကာင္းတစ္ခြက္ပါပဲ။
ဒီေန႔ညေနဖက္ စာလုုပ္ေနရင္း ငယ္ငယ္တုုန္းက အေမလုုပ္ေပးခဲ့တဲ့ သံပုုရာသီးဟင္းရည္ကိုု သတိရမိေတာ့ လွ်ာရည္ေတြ အလိုုလိုု က်လာခဲ့ေပါ့။ ဒီလိုုနဲ႔ စာလုုပ္ရာကေန ညစာကိုု ပံုုမွန္ခ်ိန္ထက္ ေစာျပီး စားဖိုု႔ ျဖစ္သြားပါေလေရာ။ အသင့္ဝယ္ထားျပီးသား သံပရာသီးနဲ႔ သံပရာသီးဟင္းရည္တစ္ခြက္ ကၽြန္ေတာ္ အလ်င္စလိုု လုုပ္လိုုက္တယ္။ ထမင္း၊ ဟင္းေတြ ျပန္ေႏႊးျပီး သံပရာသီးဟင္းရည္နဲ႔အတူ ထမင္းစားလိုုက္တယ္။ ခါတိုုင္းတစ္ပန္ကန္သာ ကုုန္ေအာင္ စားႏိုုင္ခဲ့တဲ့ ကၽြန္ေတာ္ ဒီေန႔ ႏွစ္ပန္ကန္ ေျပာင္ပါေလေရာ။ သံပရာသီးဟင္းရည္ေသာက္ျပီး ထမင္းစားေနရင္း ကၽြန္ေတာ္ဟာ ကၽြန္ေတာ့္ရဲ႕ ဇာတိရြာေလးကိုု ျပန္ေရာက္သြားခဲ့ေပါ့။
ေၾသာ္ ... လြမ္းစရာ့ အေမ့လက္ရာ သံပရာသီးဟင္းရည္ေလးပါေလ။ ဇာတိရြာကိုု အလည္ျပန္ေနဆဲ အေမကေကာ သၾကၤန္မွာ သံပရာသီးဟင္းရည္လုုပ္ေသာက္ရင္း အေဝးက သားကိုု သတိရေနေလမလားမသိ။ သားကေတာ့ သံပရာသီးဟင္းရည္ရဲ႕ ဆဲြေခၚရာ အတိတ္တစ္ခ်ိန္ဆီသိုု႔ အလည္သြားရင္း ...
By: ဇဲြသစ္ (ရမၼာေျမ)
၁၅၊ ၄၊ ၂၀၁၆ (ေသာၾကာေန႔)

No comments:

Post a Comment